UWS
srb

Nameštaj izrađen od oplemenjene iverice sa PVC folijom - univerom

Nameštaj izrađen od univer ploča spada u ekonomičniju kategoriju jer je tehnologija izrade takvog nameštaja jednostavnija. Još jedan razlog je to što univer već na sebi ima pvc foliju sa odštampanim dezenom tako da nema farbanja kao završne obrade. Na tržištu postoji veoma dobar izbor univera razlčitih dezena više svetski poznatih proizvođača, tako da su velike mogućnosti pravljenja različitih kombinacija sa postojećim dezenima. Dezeni univera su uglavnom podeljeni na one koji su sa nekim drvenim dezenom i na one koji su u nekoj boji ali bez teksture.Na najnovijim dezenima univera čak je postignuta trodimenzionalnost reljefom i i variranjem sjajnoće na istoj površini. Presečne površine se zatvaraju kant trakama različitih debljina. Obično se za kantovanje vrata i ladica na nameštaju koriste ABS kant trake debljine 2mm, dok se za kantovanje korpusa nameštaja koriste tanje melaminske kant trake. Ograničenja  kod nameštaja izrađenog od univera su: nemogućnost pravljenja savijenih formi, ograničenost palete mogućih boja kao i nemogućnost većeg zaobljavanja ivica od onog koji dozvoljava debljina ABS kant trake.

Nameštaj izrađen od medijapan ploča

Nameštaj izrađen od medijapan ploča dozvoljava mnogo veću slobodu kod izrade nameštaja jer dozvoljava izradu i nepravilnih formi. Njegova površina može biti farbana lakovima na poliuretanskoj, nitro i akrilnoj bazi ili može biti sa nalepljenim prirodnim slojem furnira i zatim lakiirano transparentnim lakom. Njegova kompaktna sruktura dozvoljava precizniju obradu i daje veću čvrstinu izrađenom nameštaju. Završni lak može biti različite sjajnoće u zavisnosti od toga kakav konačan izgled želimo. Efektno izgleda i kombinacija farbanog i furniranog medijapanana istom komadu nameštaja.

Nameštaj izrađen od oplemenjene iverice sa prirodnim furnirom - furnirana iverice

Nameštaj izrađen od furnirane iverice pruža mogućnost korištenja furnira od različitog drveta - od domaćih vrsta pa do raznih uvoznih vrsta egzotičnog izgleda po pristupačnoj ceni. Samo površinski sloj je od punog drveta tj. furnira koji je nalepljen na ploču od iverice. Radi dobijanja željenog izgleda furnirana iverica se može tonirati bajcovanjem ili ostaviti u izvornom obliku. Završna obrada je obično transparentni lak u različitim sjajnoćama.Presečene površine se zatvaraju kant lajsnama od prirodnog drveta ili drvenim lajsnama. Nameštaj izrađen od furnirane iverice odaje utisak masivnosti i kao da je izrađen od masivnog drveta.

Nameštaj izrađen od punog drveta

Nameštaj izrađen od masivnog drveta može imati klasićan i moderan izgled. Najčešće vrste drveta koje se koriste za izradu nameštaja sa našeg podneblja su: hrast, jasen i bukva, s tim što se toniranjem  i bajcovanjem može postići niz drugih varijacija u boji, sjajnoći i naglašenosti teksture. Puno drvo daje mnogo mogućnosti za obradu tako da se mogu proizvesti i komadi nameštaja nepravilnih i lučnih formi. Najčešća tehnika za proizvodnju nameštaja od masiva je izrada ramova sa ispunama koje mogu biti od drveta, ali je preporučljivo kod većih površina ispuna bude od furniranog medijapana jer je postojaniji na variranje vlažnosti i temperature vazduha u prostoriji. Ivice nameštaja od punog drveta mogu biti zaobljene ili profilisane na mnogo različtih načina jer nismo ograničeni lepljenjem kant - traka. Na domaćem tržištu postoji mogućnost nabavke i raznih uvoznih vrsta drveta iz Južne Amerike, Afrike i drugih delova sveta.